Illustrator instructies

Hoe maak ik een bestand dat de vinyl snijder kan snijden?

De maximale breedte van het bestand mag 1210mm zijn. Let op! deze breedte is afhankelijk van het materiaal, voor sommige materialen geldt een maximum van 590mm. In de lengte is de machine tot 3000mm gegarandeerd nauwkeurig.

Meerdere kleuren

Wil je graag een ontwerp uit meerdere kleuren? Houd er dan rekening mee dat deze kleur voor kleur opgebouwd moet worden. Naast een bestand met het totale ontwerp, hebben we per kleur een EPS bestand nodig om dit te kunnen maken.

Spiegelen of Niet?

Indien je de sticker voor een raam of autoruit gebruikt, moet je je altijd even afvragen of het aan de binnen of de buitenkant wordt geplakt. Als je het aan de buitenkant plakt, hoeft het ontwerp niet gespiegeld. Plak je het aan de binnenkant, dan wel.

Snijden

Dit zijn de omtreklijnen van de vormen die je uit wil snijden. Dit bestaat uit lijnen of shapes. 

Stroke dikte

De lijndikte moet worden ingesteld op 0,001 pt en de kleur moet zwart zijn die in de swatches staat aan de rechterzijde.

Tekst

Om letters te gebruiken moeten ze omgezet worden naar outlines.

Create outlines

Doe dit als laatste omdat de tekst daarna niet meer aan te passen is. De tekst is dan te snijden door de Stroke dikte op 0.001mm te zetten en zwart te maken.

Raster afbeeldingen naar Vector afbeeldingen

Alleen Vector afbeeldingen kunnen gesneden worden. Wil je een ander soort afbeelding uitsnijden zul je de afbeelding (JPEG, BMP, PNG, TIFF etc.) om moeten zetten naar een vector lijntekening.

Met Illustrator kan dat vrij eenvoudig door de afbeelding te selecteren en bovenaan in de balk op ‘Image Trace’ te klikken.

Image trace in balk

Je kunt ook het Image Trace window open zetten via Window > Image Trace

Image trace window

Hierna kun je het een en ander instellen hoe de kwaliteit van je trace is. Als je tevreden bent klik je, wederom boven in de balk, op ‘Expand’.

Expand trace

Je lijnen zijn nu paths waardoor ze ook zo te bewerken zijn.

Let op!: Er staat een groot (meestal wit) vlak achter je lijntekening. Zorg dus dat je deze verwijdert met het ‘direct select’ gereedschap. Je kunt de lijnen van de shapes bekijken door op View -> Outline te klikken. Hierdoor zie je alle lijnen die de machine ook ziet om te snijden.

View outlinePreview outline

Om de vorm uit te kunnen snijden moet de afbeelding geen ‘fill’ hebben en de stroke zwart met 0.001mm lijndikte zijn zoals bij het snijden uitgelegd staat.

Dubbele lijnen

Het kan gebeuren dat er dubbele lijnen ontstaan na het tracen van objecten. Controleer dit altijd om zeker te zijn dat ze niet dubbel gesneden worden. Dit is niet goed voor je werk en onze machine.

Normaal gesproken zijn dubbele lijnen te herkennen aan een donkerdere kleur dan enkele lijnen. Mocht alles dubbel staan is het lastiger te zien. Voor de zekerheid kan je er 1 selecteren en verwijderen. Zit er nog een lijn onder dan heb je dubbele lijnen en kun je de rest ook verwijderen.

Dubbele lijnenEnkele lijnen

Een vaker voorkomend probleem is dat vormen tegen elkaar getekend zijn. Zoals bijvoorbeeld twee vierkanten die dus een zijde delen. Ook dit wordt door de machine 2x gesneden.

Dit is in Illustrator makkelijk te verhelpen. Je klikt met het ‘direct select’ gereedschap op het lijnstuk dat dubbel is. 1 keer op delete drukken zorgt ervoor dat de lijn verwijderd wordt en de achtergebleven lijn er dunner uit ziet.

Double lines stap 1Double lines fix 2Double lines fix 3

Herhaal deze stappen totdat alle dubbele lijnen verdwenen zijn.

Tips

    • Groeperen is niet hetzelfde als ‘join’ of ‘unite’.
    • Zorg dat je samengestelde vormen uit 1 stuk bestaan. Gebruik de ‘Unite’ functie uit de ‘pathfinder’ zodat het 1 vectorobject wordt. Dit kan je controleren als je View > Outline doet.
    • Maak paths aansluitend door middel van de ‘join’ functie.
    • Zorg dat er geen dubbele lijnen in de tekening staan.

Bestand opslaan

Om het voor ons zo gemakkelijk mogelijk te maken moet je het bestand opslaan als een Illustrator CS6 EPS bestand.

File > Save As…

Save as

Het type moet EPS worden, versie CS6.

Save as EPS

Kies bij de opties ‘Illustrator CS6 EPS’ en vink alle opties uit zoals in het voorbeeld te zien is.

Je bestand is nu klaar om gesneden te worden. Stuur deze per mail naar info@3signlab.nl om een offerte op te vragen.